Al meu gran amic

José Arturo Marzo i Sempere

14-06-1958 † 22-03-2022

T'escric aquestes línies des de la pena i l'orgull. Pena per no poder continuar gaudint amb tu els moments que ens han unit tant i orgull d'haver comptat amb la teua amistat.

Em serà molt difícil expressar en unes poques paraules com em sent després de la teua pèrdua, però és una cosa que vull fer i marcar a foc fins que ens tornem a reunir-nos amb tu.

Des d'aquells llunyans anys en què anàvem a la mateixa guarderia de “cagons” de Franciscanes,, la nostra primària amb D.Antonio i D.Joaquín en les EE.NN.PP. de l'Ermita als infantils de la Falla , han passat molts anys que han servit per a estretes la nostra relació i implicar en ella a les nostres dones i fills. Hem pertangut a una generació complicada , educats en la dictadura per a viure en democràcia. I ens adaptem. Vam saber donar valor a l'esforç i gaudir dels moments d'alegria. Tot al seu temps i en el seu lloc.

Com a component de “la parella de la Guàrdia Civil” al costat de “Tintín” , vau ser testimonis de les meues noces. Premonició del que s'aniria afermant després de més de 40 anys i que ha forjat un vincle impossible de trencar. La selecció natural de l'esdevenir de la vida no existeix només en el regne animal. També en les persones , i en el nostre cas va actuar sense presses però sense pauses . Done gràcies a que el temps , jutge inexorable , ens posara a tots en el lloc que ens corresponia,però m'apesara molt que tu no hages pogut continuar veient-ho.

Han sigut moltes experiències junts, innombrables celebracions , moments d'alegria i tristesa que hem pogut superar…fins ara.

Ja no podràs repetir les escapades rurals de cap d'any ni tornar a experimentar totes les anècdotes que ens han succeït. Ja no podré tornar a sentir el teu crit preferit : “Nena…!!! traéme la sal…” o el famós “Mare el cama…!!! “ en aqueixes interminables partides de parxís a les quals tan poc inclinat vas ser i a les quals últimament t'havies enganxat amb una addicció que quasi era patològica. Ens feien plorar de riure alhora que ens enfadaven per no guanyar. Però ens divertíem junts i això és el que recordarem tots : la teua satisfacció guanyant i les teues bregues quan perdies. Però sempre les teues ganes de jugar una altra…

Les teues disquisicions filosòfiques interminables i la defensa a ultrança de la teua “raó” no van aconseguir enfadar-nos mai. Finalitzaven amigablement i seguint a una altra cosa , amb el respecte mutu a les idees o raons de cadascun. La teua retòrica , moltes vegades incongruent , aconseguia convéncer amb paraules el que la raó no aconseguia entendre. Però seguíem a un altre assumpte i gaudint dels moments que la vida ens ha oferit.

La vida et va donar moltes banyades de tota mena , però com els bons toreros , et recuperaves miraculosament i tornaves a torejar amb la vida , fins a aquesta última que no has pogut superar , perquè en aquesta maleïda pandèmia, no tots ens han deixat pel Covid.

Sempre et vas anteposar per a rebre tu les banyades en comptes d'uns altres i evitar-los mals insuperables. I saps que això et va portar doble dolor: la ferida inicial i el des-agraiment posterior.

Vas ser crític amb tot i amb tots , a manera de màscara que ocultava la teua felicitat per estar envoltat dels que et volien i als quals adoraves. Generós fins a límits desconeguts. Insuperable amfitrió al costat del teu còmplice “Nena”. Molt amic dels teus amics i confiat , la qual cosa et va provocar molts disgustos que vas saber superar però que et van deixar cicatrius.

Malhumorat i jovial alhora , escèptic i crític amb tot , anarquista de la vida , rapsode de les teues certeses i opositor dels teus dubtes , viatger impenitent , nacionalista de la teua pàtria , selectiu patològic dels teus capritxos culinaris , exigent i exigit. Hàbil per a portar al teu terreny el que volies i maldestre per a dir NO.

La teua hospitalitat i generositat no podran ser superades per ningú que conega. T'has anat sense explicar-me el misteri de la botella “màgica” de brandi que mai aconseguia acabar-me. I tampoc has pogut tornar a introduir-me en la cultura dels “armorzarets” ara que ja tenia temps per a això.

Sempre m'has provocat un conflicte interior. Has sigut una de les persones mes complicades que he conegut (i he conegut moltes) i alhora has sigut una de les persones que mes m'ha volgut i que millor em comprenia. M'has fet vessar llàgrimes de felicitat i ara em provoques llàgrimes de dolor.

Conforme vas anar guanyant pes va disminuir el teu mal humor i va augmentar la nostra preocupació. Et van fer abandonar els teus cuirs, les teues merines i les teues classificacions de pells salades. I tot això et va privar del quotidià i va enaltir l'extraordinari.

A la definició de “home bo” caldrà afegir-li el teu nom. I a la de “amistat” , la teua actitud per a alimentar-la.

Els metges hauran certificat les causes per les quals ens has deixat , però per a mi , la vertadera causa és que el teu cos no ha pogut albergar per mes temps aqueix immens cor del qual feies gala amb els que et volien.

Tingues per segur , que encara que res serà igual sense tu , estarem amb els teus i els voldrem com et vam voler a tu.

Diuen que res mor si el record continua viu. El teu record està i estarà sempre present…

Estigues on estigues, rep el meu homenatge amb aquestes paraules que flueixen del meu cor.

Fins Sempre...!!!

Descansa en pau